Title: | Amélioration Des Performances et Optimisation D'un Capteur Solaire |
Author: | MEDIANI, AHMED; BENATIALLAH, ALI / Promoteur |
Abstract: |
يرتبط تشغيل المجفف الشمسي ارتباطًا وثيقًا بالأداء الصحيح لمجمع أو لاقط الطاقة الشمسية ، وهو الجزء الأكثر أهمية ، حيث يوفر الحرارة اللازمة ، ويحول الإشعاع الشمسي المستلم إلى حرارة قابلة للاستغلال ، و لكن يظل انخفاض كفاءته و مردوديته و انقطاعه عن العمل خلال الليل أو في غياب الشمس ،يشكلان مصدر قلق للعديد من الباحثين. من بين الحلول المقترحة: استخدام الأشكال المختلفة للزعانف ومواد تغيير الطور(MCP). قمنا بمحاكاة تشغيل المجمع الشمسي واختبرناه بشكل تجريبي ، وينتج عن المحاكاة في كلتا الحالتين: الحمل الحراري الطبيعي أو الحمل القسري ، ويظهر تحسنا بنسبة 15 ٪ للنموذج مع الزعانف ، و 20 ٪ للنموذج بإضافة MCP. تتيح إضافة MCP الحفاظ على درجة حرارة التشغيل عند حوالي 50 درجة مئوية وتمديد عمل النظام إلى 3 ساعات بعد غروب الشمس وأكثر من ذلك. كما تمت دراسة تجفيف المنتجات الغذائية: الطماطم و نبتة الشيبة الطبية ، كتطبيق لدمج هذه النظم في مجففات بالطاقة الشمسية ، وتم تحديد التقدير التجريبي لظواهر الإمتصاص تابتة الحرارة لأصناف التمر المحلية مثل لحميرة و تقربوشت، بالاضافة الى قلب النخيل: الجمار. كما تمت نمذجتها لاستخراج المعلومات الديناميكية الحرارية لهذه المنتجات خاصة بالنموذج الموافق للمواد الغذائية GAB . The operation of the solar dryer is strongly linked to the proper functioning of the solar collector, which is the most important part, providing the necessary heat, transforming the received solar radiation into heat, remain the low efficiency and the operation of these systems during the night or in the absence of the sun, a concern for several researchers. Among the solutions proposed: the use of different fin shapes and phase change materials. We simulated the operation of the solar collector and tested it experimentally, the simulation results in both cases: natural convection or forced convection, show an improvement of 15% for the configuration with fins, and 20% by adding the MCP. The addition of an MCP allows the operating temperature to be maintained at around 50 ° C and the system to be extended to 3 hours after sunset and more. The drying study of food products: tomatoes and wormwood, as an application for integrating these systems in solar dryers was evaluated, the experimental determination of sorption isothems of local date varieties and the heart of palm been made and modeled in order to extract the thermodynamic information for these products by using GAB model. |
URI: | https://dspace.univ-adrar.dz/jspui/handle/123456789/3941 |
Date: | 2020-03-01 |
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
الاطروحة.pdf | 23.70Mb |
View/ |