Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-adrar.edu.dz/jspui/handle/123456789/7645
Title: Classification de quelques cultivars de dattes de la région de Reggane selon leurs index glycémiques
Authors: EL FAIZ, NourElhouda
AZIZI, Safa
BIHI, Ikram
NANI, Abdelhafid / promoteur
BAHIANI, Malika / co-promoteur
Keywords: التمر
منطقة رقان
الكربوهيدرات
المؤشر الغلايسيمي
الحمل الغلايسيمي
dates
Reggane region
carbohydrates
glycemic index
glycemic load
Issue Date: 2022
Publisher: UNIVERSITE AHMED DRAIA- ADRAR
Abstract: التمر هو ثمار نخيل التمر (Phoenix dactylifera L). يعتبر التمر موضع تقدير كبير من قبل سكان الصحراء مع استهلاك واضح. يتم تصنيفها على أنها أطعمة كربوهيدراتية يمكن أن ترفع نسبة السكر في الدم. الهدف من هذه الدراسة هو تصنيف تمور أربعة أصناف منتشرة في منطقة رقان وأدرار: تيناصر ، مسعودية ، تزرزايت ، تقربوش ، حسب مؤشرهم الجلايسيمي (GI). في البداية ، أجرينا توصيفًا فيزيائيًا كيميائيًا للتمور المدروسة. بعد ذلك ، اختبرنا استجابة نسبة السكر في الدم لمتطوعين أصحاء يستهلكون هذه التمر. أظهرت نتائجنا أن محتوى الماء يتراوح بين 21.35 و 28.79٪. تظهر التحليلات البيوكيميائية أن محتويات السكر الكلية تتراوح بين 64.85 و 76.19٪ ، وأن محتوى السكر المختزل يتراوح من 47.75 إلى 65.99٪. أما بالنسبة لمحتويات السكروز فتتراوح بين 9.69٪ و 16.76٪. قيم المؤشر الجلايسيمي هي 59.17 و 47.30 و 49.64 و 54.49٪ على التوالي للأصناف تيناصر و مسعودية و تزرزايت وتقربوش. باستثناء تمور صنف تيناصر الذي يحتوي على "مؤشر جلايسيمي متوسط" ، تصنف جميع التمور المدروسة على أنها أطعمة ذات مؤشر جلايسيمي منخفض (55). وهذا يسمح لنا بوضع إستراتيجية مناسبة لإدارة الغذاء لمرضى السكر والسمنة.
Dates are the fruits of the date palm (Phoenix dactylifera L.). They are highly appreciated by the Saharan populations. They are classified as carbohydrate-rich foods that can increase glycaemia. The objective of this study is to classify the dates of four cultivars widespread in the region of Reggane, Adrar namely:Tinnaser, M'esudia, Tazarzeyt, and Taqerbucht, according to their glycemic index (GI). First, we carried out a physico-chemical characterization of the dates studied. Then, we tested the glycemic response of healthy volunteers consuming these dates. Our results revealed that the water contents vary between 21.35 and 28.79%. Biochemical analyzes show total sugar contents vary between 64.85 and 76.19%, and reducing sugar contents ranging from 47.75 to 65.99%. As for the sucrose contents, they are between 9.69% and 16.76%. The GI values are 59.17, 47.30, 49.64, and 54.49% respectively for the cultivars Tinnaser, M'esudia, Tazarzeyt and Taqerbucht. Except the dates of the Tinnaser cultivar, which has a “medium GI”, all the studieddates are classified as “low GI” foods (˂ 55). This allows us to develop an adequate food management strategy for diabetics and obese people. classified as “low GI” foods (˂ 55). This allows us to develop an adequate food management strategy for diabetics and obese people.
Les dattes sont les fruits du palmier dattier (Phoenix dactylifera L.). Elles sont très appréciées par les populations sahariennes avec une consommation manifeste. Elles sont classées parmi les aliments glucidiques susceptibles d’augmenter la glycémie. L’objectif de cette étude est de classer les dattes de quatre cultivars répandus dans la région de Reggane, Adrar : Tinnaser, M’esudia, Tazarzeyt, et Taqerbucht, en fonction de leur index glycémique (IG). Dans un premier temps,nous avons procédéà une caractérisation physico-chimique des dattes étudiées. Ensuite, nous avons testé la réponse glycémique de volontaires sains consommant ces dattes. Nos résultats ont révélé quels teneurs en eau varient entre 21.35 i_et 28.79%. Les analyses biochimiques montrent des teneurs en sucres totaux varient entre 64.85et 76.19%, et des teneurs en sucres réducteurs allant de 47.75 au 65.99%. Quant aux teneurs en saccharose, elles sont comprises entre 9.69%et 16.76%. Les valeurs des IG sont de59.17, 47.30, 49.64, et 54.49 % respectivement pour les cultivars Tinnaser, M’esudia, Tazarzeyt et Taqerbucht. À l’exception des dattes du cultivar Tinnaser, qui a un « IG moyen », toutes les dattes étudiées sont classées parmi les aliments à « IG bas» (˂ 55). Ceci nous permet d’élaborer une stratégie de gestion alimentaire adéquate pour les personnes diabétiques et les obèses.
Description: Biochimie Appliquée
URI: https://dspace.univ-adrar.edu.dz/jspui/handle/123456789/7645
Appears in Collections:Mémoires de Master

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Classification de quelques cultivars de dattes.pdf4.17 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.