Search


Current filters:
Start a new search
Add filters:

Use filters to refine the search results.


Results 1-10 of 10 (Search time: 0.004 seconds).
  • previous
  • 1
  • next
Item hits:
Issue DateTitleAuthor(s)
2021Etude de l’activitié enzymatique des souches de levures et leur pouvoire de dégradation des poudres de palm de datesDoublal, Hichem; Kouki, abdelmadjid; ABEKHTI, Abdelkader / promoteur
2022Isolement des bactéries thermorésistantes et l’etude de leur propriétés biochimiquesAMRAOUI, ABDELHADI; MALOUKI, RABIAA; YOUSFI, MOUNA; ABEKHTI, Abdelkader / promoteur
2022Étude de la résistance des bactéries de référence aux antibiotiques cas d’Escherichia Coli, Pseudomonas aeruginosa, staphylococcus aureus.BENDENNAH, Linda; RACHID, Chaima; MAJEBRI, Safia; ABEKHTI, Abdelkader / promoteur
2022Etude biochimique de levures amylolytiques isolées à partir de deux originesBEKRAOUI, Selimane; HADJ SEDDIK, Fatma Zohra; MEHREZ, Wassila; ABEKHTI, Abdelkader / promoteur
2022Etude comparative de trois méthodes d’extraction d’ADN à partir de différentes matrices biologiquesABDELKOUI, Yasmin; RETTAT, Loubna; SI YAHIAOUI, Aicha; ABEKHTI, Abdelkader / promoteur
2022Comparaison du métabolisme et de croissance des bactéries en fonction de la composition du milieu de culture.في هذه الدراسة ، قمنا بعزل 23 سلالة بكتيرية من مصدرين مختلفين المصدر الأول من مستشفى ابن سينا أدرار والتي هي الإشريكية القولونية ، المكورات العنقودية الذهبية و الزائفة الزنجارية (البكتيريا المرجعية). المصدر الثاني هو الحليب الخام ، حيث يتم أخذ 20 سلالة مختلفة و هي :Entérobacter sp , ANT- , ANT + و 17 سلالة من الحليب الجامعي. بعد دراسة تلطيخ الاتجاه الذي يحتوي على تلطيخ الميثيلين الأزرق لمعرفة التشكل البكتيري (العصية والكوكاس) ، وتلطيخ الجرام لتحديد نوع الجرام (+ أو -) ؛ شكل البكتيريا وطريقة التجمع. قمنا بزراعة البكتيريا في وسائط استزراع مختلفة: تجريبي ؛ ماء الببتون ؛ الآجار المغذي؛ أملاح كريستال أرجوانية حمراء محايدة الجلوكوز الصفراوية ؛ أجار عدد الصفائح تشابمان. برومو كريسول بيربل ؛ هيكتوان. مولر هينتون السالمونيلا الشيغيلة. ثم تحضينها عند درجة حرارة 37 درجة مئوية لمدة (24-72 ساعة) لدراسة نموها. بفضل نمو البكتيريا في وسط الاستزراع ، يمكننا معرفة الوقت والأصباغ لكل سلالة مثل (Pseudomonas aeruginosa) تنتج لنا صبغة خضراء اللون عند زرعها في الآجار المغذي. تتضمن الدراسة الأخيرة التمثيل الغذائي لكل سلالة مستخدمة ؛ باستخدام اختبارات كيميائية حيوية مختلفة: اختبار الكاتلاز لتحديد وجود هذا الإنزيم وتحديد هل البكتيريا هوائية أو لاهوائية صارمة ، واختبار الاوكسيديز لتحديد نوع الجهاز التنفسي للبكتيريا ، واختبار مانيتول للتنقل (غير متحرك ومتحرك) ومعرض .API; In this study, we isolated 23 bacterial strains from two different sources the first source from Ibn Sina Adrar Hospital : Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa (reference bacteria). The second source is raw milk, 20 different strains are taken: Entérobacter sp, ANT+ strain, ANT- strain and 17 University Milk strains. After having studied the orientation staining which contains the methylene blue staining to know the bacterial morphology (bacillus and coccus), and the Gram staining to determine the type of Gram (+ or -); the form of the bacteria and the mode of grouping. We cultivated bacteria in different culture medias : Empirical; Peptone water; Nutrient Agar; Crystal Purple Red Neutral Salts Bile Glucose; Plate count agar; Chapman; Bromo Cresol Purple; Hiktwan; Mueller-Hinton; Salmonella Shigella. Then, incubated at a temperature of 37°C for a period of (24-72h) to study their growth. According to the growth of bacteria in the culture media, we can know the time and pigments of each strain such as (Pseudomonas aeruginosa green pigment in a GN medium). The latest study includes the metabolism of each strain used; by the use of different biochemical tests: The catalase test to determine the presence of this enzyme and if the bacteria are aerobic or strict anaerobic, the Oxydase test to determine the respiratory type of bacteria, Mannitol Mobility Test (Non-mobile and mobile) and API Gallery.; DADDA, Hadjer; OULD AOUMEUR, Fadila; SABOUNI, Soumia; ABEKHTI, Abdelkader / promoteur
2022L’état actuel de l’utilisation de la biomasse de deuxième générationTaoussi, Mabrouk; Barkaoui, Abdelhamid; HlifiA, chour; ABEKHTI, Abdelkader / promoteur
2022L’importance de la phase pré-analytique dans la fiabilité des examens biochimiques dans le laboratoire médicalKADDI, Salem; BOUTADARA, Mohammed; ZAKI, Hasna; ABEKHTI, Abdelkader / promoteur
2023Identification et spectre de sensibilité et recherche par PCRen temps réel des gènes de virulence chez les bactériesisoléesdesepticémie à AdrarAbIZIANE, Ghadir; BENACEUR, Hiba; TAHRI ,Moulay Abdelkrime; SLIMANI, Mohammed Ali Yehia; ABEKHTI, Abdelkader / promoteur; ZAIANI, Zohra / co-promoteur
2023Recensement et interprétation des cas de culture positif dans les services de bactériologie dans la wilaya d'Adrar 2019-2022Mebouza, Zakia; Kobida, Ikram; Barbouchi, Halima; ABEKHTI, Abdelkader / promoteur